Tält

Hur väljer man tält? Vilka tält är bra? Vilket tält har vunnit bäst i test? Vilket tält passar min planerade resa bäst?

-Dessa är några av de frågor man kan behöva ställa sig när man skall välja tält. Vi brukar alltid rekommendera att man börjar i andra änden. Man bör fundera över hur ens behov ser ut, vad vill man få ut av sin tältsemester? Hur länge vill man vara borta?

Börja med att fundera på frågorna nedan:

· Hur många personer ska tältet ha plats för? Tänk långsiktigt, ett välvårdat tält kan man ha en lång tid framöver.

· Hur teknisk/stresstålig är du? Idag finns det allt från superenkla popup-tält till riktigt avancerade tält. Beroende på hur teknisk och tålig för stress du är kan det vara en god idé att fundera över vilken monterings-svårighetsgrad du vill ha på ditt tält.

· Hur stort är tältet omonterat? – Åker du på tältsemester utan bil är det viktigt att din utrustning är så lätt som möjligt för att underlätta framkomsten. Undersök vikt och storlek på ditt omonterade tält så att du inte köper ett som är tyngre och större än vad du önskar.

· Är tältet vattentätt? – En självklarhet hos de flesta tält men ett litet hål kan vara ödesdigert, kontrollera en extra gång med återförsäljaren att ditt tilltänka tält klarar av en riktig regnskur.

· Hur många minusgrader ska tältet vara rustat för? Beroende på var- och när du campar så kan temperaturen variera mycket, säkerställ att du inte köper ett för tunt tält.

· Hur är miljön där du tältar? Är det stenigt, kargt och blåsigt kan du behöva ett tält som verkligen klarar av tuffa omgivningar.

· Vad ska du/ni göra i tältet? Är det bara till för att sova i eller kommer ni även umgås och göra aktiviteter i tältet. När du svarat på den här frågan får du ytterligare vägledning till vilken storlek du behöver ha på tältet.

· Kommer du tälta i speciellt soliga miljöer, utomlands etc.? Idag finns det många tält med UV-skydd vilket kan vara en god idé för att skydda dig, det förlänger även livslängden på tält som ofta exponeras för starkt solljus.

· Behöver tältet ha plats för mycket packning? Man brukar i regel ha sin packning i ett förtält, alla tält har inte förtält och här behöver du verkligen fundera över hur du vill ha det när du campar.

· Fickor och fack? – Om du planerar att tälta en längre tid kommer du kanske känna behovet av att organisera dig i tältet. Då kan många fickor och fack hjälpa dig att få rätt sak på rätt plats.

· Har tältet bra ventilation? – Tänk på att det kan bli oerhört varmt i ett tält, är ni flera personer i tältet kan det dessutom bli väldigt dålig luft. Ett välventilerat tält är viktigt.