Utrustning

När du ska iväg och tälta är det en hel del saker som kan vara bra att förebereda samt ha koll på. Du behöver bland annat tänka på utrustning, tält, mat, väder och vind, transport, kontaktmöjligheter och övrig utrustning. Här får du lite närmare tips om den utrustning du behöver tänka på när du ska tälta:

 

Utrustning när du ska tälta:

Det är oerhört viktigt att ha rätt tältutrustning när du ska tälta, det är lätt att glömma något så där för har vi gjort en kort checklista över de viktigaste tältningstillbehören:

· Tält – Kontrollera att tältet är helt och att alla tältpinnar och tillbehör finns med, det kan vara en god idé att sätta upp tältet hemma dagen innan du ska iväg, då får du koll på tältets status.

· Sovsäck och liggunderlag – Sovsäck och liggunderlag gör din tältnatt mycket bekvämare, visst finns det mer utmanande alternativ men vår absoluta rekommendation är att du tar med dig både liggunderlaget och sovsäcken. Ha lite koll på vilken temperatur din sovsäck tål och jämför med vädret. Ingen vill vakna huttrandes i ett tält mitt i natten.

· Spritkök/Campingkök – Beroende på hur du tänker göra med maten under tiden du tältar så kan du behöva ha med dig ett spritkök så att du har möjligheten att laga mat. Ett spritkök behöver inte kosta mer än några 100-lappar och är enkelt att använda (glöm inte bränsle till spritköket.)

· Tändare/tändstickor – Du vet aldrig om du kommer behöva göra upp en eld för lyse eller för värme. Därför är ett av camparens A och O:n att alltid ha med elddon.

· Kniv – Om du fricampar ute i naturen bör du ha med dig en kniv av något slag, det finns gott om fällknivar av mindre slag som suger alldeles utmärkt att vässa till en grillpinne med eller att flisa upp lite dött virke till elden.

· Mobiltelefonen – Det kanske inte rimmar så bra att ha med en mobiltelefon när du tältar, kanske vill du ha en stund på egen hand med naturen. Dock förespråkar vi att man tar med mobilen, det är en billig livförsäkring om något skulle hända.

· Vatten – Ha alltid en vattenreserv med dig.